-A A +A

Tłusty czwartek pacjentów ŚCO miał smak rogalików z nadzieniem różanym

Pyszne drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną były dziś – z okazji tłustego czwartku - dodatkiem do obiadu pacjentów hospitalizowanych w Świętokrzyskim Centrum Onkologii.
Jak informuje dr Anna Tokarska, kierownik Działu Żywienia ŚCO, drożdżówki z marmoladą różaną i kruszonką zostały upieczone w naszej szpitalnej kuchni tylko z naturalnych produktów, bez polepszaczy.
Obiad dla pacjentów będących na diecie podstawowej obejmował: rosół z makaronem, kurczak pieczony, marchew zasmażana, surówka z kapusty czerwonej parzona, ziemniaki gotowane, kompot porzeczkowy, rogalik. Pacjenci na diecie łatwostrawnej zjedli dziś na obiad: rosół z makaronem, potrawkę, fasolkę szparagową gotowaną, marchew zasmażaną, ziemniaki gotowane, kompot porzeczkowy, rogalik.
ŚCO posiada certyfikat „Szpitala Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”, potwierdzający, że w tym szpitalu przestrzegane są najwyższe standardy w zakresie leczenia żywieniowego oraz zapewniona jest odpowiednia opieka każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym. W ŚCO pacjenci poddawani są regularnej ocenie stanu odżywienia, mają zapewnione leczenie żywieniowe zgodnie ze wskazaniami medycznymi oraz indywidualne diety doustne. Szpital chroni czas na posiłki, prowadzi również ambulatoryjne poradnictwo i edukację żywieniową dla pacjentów onkologicznych. Dział Żywienia ŚCO należy do najlepszych w Polsce. W 2004 roku został tu wdrożony i certyfikowany System HACCP w ramach Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością. ŚCO było pierwszym szpitalem w Polsce, który otrzymał ten certyfikat według duńskiej normy DS.3027E:2002. Jednostka posiada również Certyfikat Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności według wymagań ISO 22000:2006. W Dziale Żywienia przygotowywanych jest blisko 30 różnych diet – w zależności od indywidualnych potrzeb żywieniowych chorych. Posiłki, przygotowane w piecach konwekcyjnych, umożliwiających sporządzanie potraw metodą beztłuszczową, podawane są w podgrzewanych porcelanowych naczyniach, transportowanych w tacach termoizolacyjnych. Dystrybucją kieruje dietetyk. Od listopada 2023 r. nasze Centrum realizuje program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”.

Aktualności
Udostępnij